Räntan ser inte ut att stiga snart

Det ser fortfarande dystert ut för svenska sparare. Bästa räntan har fortfrande 4spar med sin rörliga sparränta på 6,5%. Det är imponerande att man har kunnat erbjuda en sådan bra ränta under så lång tid. Allt fler i Sverige öppnar sparkonton utan insättningsgaranti eftersom alternativa placeringar är få. Antingen väljer man högräntekonton eller så väljer man fonder och aktier.

Bra räntor snart?

Sparkonton håller inte måttet

Tyvärr är det så att sparare blir straffade i Sverige. Vi har fortfarande kvar låneavdraget, men det finns inga avdrag eller stimulanser för sparande. Nyligen höjde dessutom staten skatten på investeringssparkontot. Det är tydligt att man vill att befolkningen ska låna pengar och konsumera. Problemet är att hushållen i vårt lan har stora skulder. Främst är det boendet och bilen som är belånade, där betalar man höga låneräntor. Dessa riskerar också att stiga när Riksbanken bestämmer sig för att höja statslåneräntan.

Öppna ett bättre konto

Det är inte värt att vänta på att räntehöjninarna ska dugga in. Bättre då att se över sitt sparande och lägga en del av det på sparkonton med bra ränta. Ett tips är att öppna ett sparkonto hos en nischbank eller ett inlåningsföretag. Hos nischbanken kan du ha insättningsgaranti, men sparräntan är fortfarande låg runt 1-1,5% i bästa fallet. Hos inlåningsföretag som 4spar har du som sagt 6,5% rörligt och 10% om du binder konton i 3 år.

Lämna en kommentar