Sparränta

Sparränta är en fantastisk uppfinning som finns tillgängliga för alla, både privatpersoner och företag. Du kan spara i räntor på olika sätt, kanske vanligast är via sparkonton. Sparränta är ett sätt att tjäna pengar där dina pengar krona för krona blir mer värda. Att få sparränta på sitt kapital är en sorts passiv inkomst som ger dig pengar tjugofyra timmar om dygnet utan att du behöver vara närvarande.

Sparränta är det lägst skatt på

Visste du att skatt på kapital är den lägsta skatten vi har får att tjäna pengar? När du sparar pengar på ett sparkonto betalar du endast 30% i skatt på din räntevinst, resten dvs 70% får du behålla själv. Om ett företag ska betala ut en lön till dig så är det först 30% i arbetsgivaravgifter och sedan får du betala din kommunala skatt på 29-34%, så totalt är det 59-64% i skatt innan pengarna når dig. Inkomst av tjänst är därmed mer beskattad än inkomst av kapital.

Få har ett sparkonto med hög sparränta

Även om kapital beskattas fördelaktigt och det finns sparkonton med bra sparräntor så är det få som har sina pengar placerade hos banker som erbjuder bästa räntan. Varför är det så? Det kan ha att göra med att man är van med att ha pengarna där och inte orkar flytta dem. Eller så tycker man att det är tryggt i sin nuvarande bank. För dig däremot som vill ha den bästa räntan så måste du ta ett beslut och flytta dina pengar till sparkonton med faktiskt erbjuder en sparränta över inflationen på 2%.

Ränta på ränta

Något som är centralt för sparräntor och dess avkastning är ränta på ränta. Den effekt som fås av ränta på ränta är det som gör att de rika blir rikare, de har nämligen förstått att om de återinvesterar pengarna som fås av räntan så växer pengar till sig fortare och blir en förmögenhet i rekordfart. Mer om ränta på ränta kan du läsa här.