Vanliga frågor

Var får jag bästa räntan?

Om du letar efter bästa räntan måste du först fundera på vilken risk du är villig att ta. Här på BästaRäntan.net listar vi sparkonton som har en hög ränta på 5-10%, i gengäld har dessa sparkonton inte någon insättningsgaranti. Du får alltså en lite högre risk, därför kan det vara klokt att inte ha alla dina pengar på ett sådant konto. Öppna därför också ett sparkonto med insättningsgaranti så att du sprider risken. Lägg gärna pengarna i flera ”korgar”, dvs flera sparkonton hos olika sparbanker om du sparar utan insättningsgaranti. På det sättet får du en bra genomsnittsränta till låg risk. På det sättet får du bästa räntan.

Vad som ger bäst sparränta över tid varierar då reporäntan justerat vartefter konjunkturen går i Sverige och omvärlden. Om reporäntan i Sverige går ner så följer inlåningsräntan med ner hos bankernas sparkonton. Det kan göra att sparkonton får en lägre sparränta som inte ger en tillräckligt hög ränta på dina pengar.

Vad är inflation?

Vi tar ett exempel: Om du hittar ett sparkonto som ger 2% ränta så måste du också ha i åtanke vad inflationen ligger på i Sverige. Är inflation 2%, som är Riksbankens officiella mål, så får du ta 2% ränta minus 2% i inflation som blir 0% i avkastning på dina pengar. Du har alltså gjort en plus-minus-noll affär. Ska du en avkastning som ger positivt utslag måste du leta efter sparkonton med högre sparräntor, en lista på de bästa räntorna hittar du här.