Insättningsgaranti

Den statliga insättningsgarantin gäller för vissa sparkonton och innebär i praktiken att dina pengar är skyddade av Riksgälden så länge beloppet du sparar är mindre än 950 000 kronor per sparbank. Har du ett högre belopp än 950 000 kronor bör du sprida ut dina pengar på flera sparkonton med bästa räntan. De sparkonton som inte omfattas av insättningsgaranti har alltid den bästa räntan, eftersom risken anses vara högre när banken inte kan garantera en utbetalning. Men undersöker man de sparinstitut som erbjuder sparkonton med bäst ränta så ser man att de har en stabil verksamhet i grunden vilket möjliggör bra räntor i dåliga tider, liksom i bra tider.

SPARBANKSPARRÄNTAINSÄTTNINGSGARANTI
1,40%JaTill sparkontot
0,85%JaTill sparkontot
0,80%JaTill sparkontot

Varför finns en statlig insättningsgaranti?

Insättningsgarantin är utfärdad av Riksgälden och staten för att skydda sparare runtom i landet. Om ett finansbolag som omfattas av insättningsgarantin går i konkurs så får du full ersättning upp till 950 000 kronor av Riksgälden. Den statliga insättningsgarantin är viktigt för samhället då trygghet och stabilitet är A och O i det monetära systemet. En fungerande in- och utlåningsverksamhet är samhällets smörjmedel som måste skyddas och fungera.

insättningsgaranti

I dagsläget är 950 000 kronor insättningsgarantin

Finansinspektionen beslutar om att den statliga insättningsgarantin ska sättas in. Enligt Riksgäldens hemsida tar det 7-20 arbetsdagar för myndigheten att betala ut din ersättning. Maxbeloppet gäller inte per sparkonto utan per person och bank. Om din bank mot förmodan skulle gå i konkurs så kontaktar Riksgälden dig för att fråga vilket bankkonto de ska sätta in dina pengar på. Den nya lagen om skydd upp till 950 000 kronor började gälla 1 juli 2016. Innan dess bestämdes skyddsbeloppet av euron och summan då var 100 000 euro.