Öppna sparkonto

Funderar du på att öppna sparkonto? Som tur är finns idag många sparkonton att välja bland, så du kan helt enkelt välja det sparkonto som passar dig bäst.

SPARBANKSPARRÄNTAGARANTI
1,40%JaTill sparkontot
0,85%JaTill sparkontot
0,80%JaTill sparkontot

Saker som du bör tänka på i ditt val är om du ska insättningsgaranti eller inte, detta val styr mycket hur hög sparränta du får. Väljer du ett sparkonto med insättningsgaranti brukar räntorna ligga under 2%. Väljer du ett konto utan så får du istället en hög sparränta på ca 5-10% beroende på om du binder pengarna eller inte.

tryggt sparkonto

Många väljer att öppna sparkonton för att det är tryggt. Klivet till aktier, obligationer eller fonder känns inte lika säkert. Ofta vill man heller inte förlora de pengar man jobbat så hårt för. På de finansiella marknaderna får du alltid betalt mer för risk, så ju högre risk du tar desto bättre avkastning får du. Om du har insättningsgaranti så ska sparkonton i teorin vara lika tryggt som ett bankvalv.

”Att ha pengar är bra, att ha kontroll över pengar på ett sparkonto är bättre.”

Varför väljer så många sparkonto?

Det har att göra med att spara pengarbankkonto är tryggt och tillgängligt. Du behöver oftast inte vänta mer än 2-3 bankdagar innan du har dina pengar på ditt transaktionskonto. Andra anledningar till att vi väljer sparkonton framför aktier och fonder har att göra med att vi oftast först behöver en buffert till oförutsedda händelser. Det kan handla om att diskmaskinen går sönder, bilen behöver lagas eller om en försäkring inte täcker en skada. Ett buffertkonto är då räddningen framför att ta ett sms-lån eller liknande som oftast har mycket höga låneräntor. En viktig faktor är också att du sover bättre på natten om du vet att du har stoppat undan pengar på ett sparkonto. Får du då dessutom en hög sparränta som ökar pengarna varje minut, timme och dag medans du gör annat så är det ju ännu mer fantastiskt.

kapital på sparkonton

Hur hög ränta kan jag få på bästa sparkontot?

Tack vare många nya aktörer inom finansbranschen så kan du hitta sparräntor på upp till 6-10%. Om inflationen skulle ligga på 2% så blir din verkliga avkastning 4-8%, vilket är extremt bra för ett sparkonto. Ett sådant högräntekonto står sig bra jämfört med aktier över börsen till och med. Det lönar sig för dig att jämföra sparränta för att hitta bästa räntan, tack vare nätet är det idag enklare att jämföra sparkonton.

De högre sparräntorna som ligger på över 10% är ofta sparkonton av typen fasträntekonto/fastränteplacering där du binder pengarna en längre tid, ofta 1 år, 2 år, 3 år eller liknande. Du får en bättre sparränta på grund av att du lovar att inte göra ett uttag från ditt konto under tiden. Detta gör att banken som lånar in pengarna av dig kan planera vad de ska göra med pengarna under tiden, därav den högre sparräntan till dig. Ofta lånar de ut pengarna via blancolån eller så investerar de i företag eller fastigheter på marknaden som ger banken en högre avkastning.