Spara eller amortera i dagens läge?

amortera eller spara?

I dagstidnignar och på internettidningar kan du läsa om att räntorna är rekordlåga och att det finns en chans att reporäntan sänks ytterligare.

Du läser antaligen också om att skuldsättnignen i Sverige är rekordhög och att Stefan Ingves och Riksbanken vill sänka skuldsättning på grund av risken för en bostadskrasch. Eftersom många av oss har bostadslån är det många av oss som funderar på om vi ska spara pengar eller amortera på våra lån?

Sparkonto, aktier eller amortera?

Vi har sedan några månader en Stockholmsbörs som är ned ca 10%, därför är det nu ett attraktivt läge att börja amortera på lån eller iallafall placera pengar på ett sparkonto med en bra sparränta. Om du amorterar så ”tjänar” du in den ränta du betalar i boränta, så har du 2% i ränta där så kan man säga att din vinst är 2% eftersom du ökar ditt eget kapital i bostaden. I dagens läge finns det trots låg ränta en del sparkonton som erbjuder en sparränta på 4-6% i rörlig, så du kan med andra ord tjäna pengar på att spara. Du sparar 2-4% mer i ränta på att välja ett sparkonto framför att amortera på bostadslån. På riktigt lång sikt är det såklart alltid fördelaktigt med aktier, men det är inte bra att för hög andel i lån heller. Så i slutändan måste du fråga dig hur stor andel av lånet som är eget kapital. Inför räntehöjningar i framtiden är det ett bra läge att spara pengar i buffert, på ett sparkonto till exempel. Har du en buffert kan du snabbt amortera så att din egna insats blir 25-30% av lånet.

Där här med inflation är också viktigt att tänka på. Med tiden kommer ju du som både låntagare och sparare ha fördel av inflationen. Inflationen äter på ditt bolån varje år med i snitt 2%, så efter 10 år har bolånet minskat med ca 20% om Riksbanken har levt upp till sitt inflationsmål på 2%. Som sparare har du också fördel av tiden då den så kallade ränta-på-ränta effekten ger en knuff framåt för dina sparpengar.

Så fundera över vilken fas i livet du är i. Ska du snart köpa din första lägenhet eller första bostadshus? Ja då kanske ett sparkonto med hög sparränta är något för att du ska kunna spara ihop till en kontantinsats. Har du däremot ett högt lån och du är orolig för att kunna klara räntehöjningarna som kommer i framtiden, ja då kanske du ska börja amortera på lånet. Du bör också väga in att en bostadspriskorrigering skulle kunna radera ut det egna kapital för den som äger en bostad. Då måste du ha en buffert för att kunna amortera och bygga upp det egna kapitalet igen. En generell regel är att ju närmare pensionen du är desto bättre är du att du amorterar ner bolånet till ca 50-40% i eget kapital.

Lämna en kommentar