Få en bra ränta på ditt sparkonto

sparande

Det är extremt vanligt att många har sina sparpengar på ett lönekonto med väldigt låg sparränta, ofta så låg som runt 0,1-0,5 % ränta. Man kan tycka att du ska få en rimligt sparränta på minst 3-4% hos din vanliga bank, men tyvärr är det inte så då storbankerna inte behöver inlåning till sin verksamhet.

Nischade banker däremot behöver inlåning av pengar till sin verksamhet för att kunna expandera eller liknande. För att du lånar pengar till dessa mindre aktörer får du en högre sparränta, ofta i spannet 4-10% beroende på om du har en fastränteplacering eller inte. Så om du vill tjäna pengar bör du ha pengarna på ett riktigt högräntekonto istället, där får du nämligen en riktigt bra sparränta. Om sparkontot har insättningsgaranti får du iallafall 1-3% bättre ränta än ett vanligt sparkonto. Sparar du hos en mindre aktör kan du få upp till 8-10% högre ränta, vilket inte är dåligt när börsen svänger och marknadsräntan i övrigt är mycket låg. Den högre sparräntan gör såklart en stor skillnad för ditt sparande!

Många högräntekonton omfattas tyvärr inte av statliga insättningsgarantin, men de är stabila underliggande verksamheter som nischbankerna bedriver så risken får anses låg. Dessutom har bankerna ett maxbelopp på 50 000 kr, så sprider du ut pengarna på flera sparkonton och personer så är det ingen fara för att du ska förlora pengarna. Den statliga insättningsgarantin innebär att du kan få ersättning upp till 950 000 kronor idag. Garantin gäller om banken skulle gå i konkurs.

Lämna en kommentar