Fasträntekonto ger bättre ränta

Spara på fasträntekonto

Fasträntekonto är som ett vanligt sparkonto men skillnaden är att du binder dina pengar under en bestämd period. Anledningen till att den finansiella produkten finns är för att det skapar en förutsägbarhet för bankerna. Det vet hur länge de får låna pengarna från dig som privatsparare. Det gör att de kan placera pengarna någonstans där de får högre avkastning.

Fasträntekonto med bäst ränta

Den bästa räntan erbjuder 4spar som har 10% sparränta på sitt fasträntekonto. De har även högräntekonton med rörlig ränta för dig som inte vill binda pengarna. Den räntan ligger på 6,5% vilket fortfarande är högt. Däremot har dessa konton ingen statlig insättningsgaranti. Annars hade ditt sparkapital täckts upp till 950 000 kronor av staten. Men eftersom inlåningsföretag inte har bankstatus så får de inte omfattas av bankgaranti. Däremot är de under tillsyn av Finansinspektionen.

Innan du börjar spara så läs detta:

  • Räntan på kapital beskattas med 30%
  • Om du väljer ett konto utan insättningsgaranti så kan du förlora alla sparpengar vid konkurs
  • Välj en bindingstid som passar dig. Normalt är det 1 år, 2 år eller 3 år

Insättningar på kontot

När du gör en första insättning så börjar perioden med bindningstid. Så se till att sätta in ett större belopp med en gång. Tar du sedan ut dina pengar innan tidens slut blir du av med den upplupna sparräntan. Om du hellre vill kunna göra fria insättningar och uttag när det passar dig så ska du välja ett rörligt sparkonto istället. Här kan du jämföra de sparkonton med bäst ränta.

Om räntan går upp

Idag är sparräntan otroligt låg eftersom vi har en låg reporänta i Sverige. Skulle den räntanbörja gå upp så missar du kanske flera procent i sparränta, eftersom du har låst in pengarna till en lägre ränta. Detta är risken med fasträntekonton, så placera bara pengar om du tror räntan kommer förbli såhär låg under en längre tid.

Lämna en kommentar