Svenskarna fortsätter att spara som aldrig förr

Svenska folket har mängder med pengar placerade på sparkonton och korträntefonder. Det finns ungefär 200 miljarder kronor i korträntefonder trots att sparkonton ger en bättre sparränta.

svenska folket sparar

Varför sparar folk så mycket?

Genrellt sätt kan det hänga ihop med den försämrade tillväxten sedan 2008. Världen genomgår en skuldsanering och baksmälla sedan så mycket pengar gick förlorade 2008. Det är därför centralbanker runt om i världen trycker nya pengar. Ökar penningmängden så finns det mer pengar i omlopp. De anställda och privatpersoner lägger in en stor del av sin lön i korträntefonder och sparkonton med bäst ränta.

Folk känner nog en större otrygghet nu sedan finanskrisen och många vill ha en buffert för oförutsedda kostnader. Dessutom har anställningar blivit mer otrygga, få har tillsvidareanställning, istället är det projektanställningar, vikarieanställningar och frilansbasis som gäller. Därför blir det svårt för folk att uppskatta hur stor lön man kommer ha nästa månad eller år.

Bättre avkastning på sparkonto

Många gillar att lägga pengar i fonder och speciellt korta räntefonder som har låg risk enligt banker. Problemet är att avkastningen är usel och du går back på din avkastning efter inflation. Just nu ökar inflationen i snabb takt (dock från låga nivåer) så se över ditt sparande. Kanske bör du flytta ut pengarna från fonder till sparkonton som ger en hög sparränta på dina slantar?

Lämna en kommentar