Skattekonto ger 0% ränta 2017

Regeringen har beslutat att Skatteverket ska sluta att betala ut sparränta för pengar stående på skattekontot. De senaste åren har nämligen skattekontot varit ett utmärkt alternativ till sparkonto med insättningsgaranti, då detta konto har gett bäst sparränta. Ett sparkonto hos SKV är nog det tryggaste du kan hitta, men du vill alltså socialdemokraterna förbjuda folket från att få ränta på de pengar de har hos skatteverket.

Skattekontot är inget sparkonto

Skattekontot var inte planerat som en sparform, det var få som kunde förutse att sparräntan på alternativa former skulle bli så låg som idag. Den stora fördelen med skatteverket sparkonto var att räntan var skattefri, du slapp alltså betala 30% skatt på din kapitalvinst. Det var pengar direkt ner i fickan för vanliga privatpersoner och företag.

skattekonto 2017

Enligt regeringen och Magdalena Andersson finns det 100 miljarder kronor på skattekonton i år. Ungefär 20 miljarder kronor sägs ha sökt sig till Skatteverkets konto för att få en riskfri sparränta. Regeringen anser att kontot konkurrerar med den fria marknaden från nischbanker, banker och inlåningsföretag. ”Skattekontot var aldrig tänkt att vara en sparform” säger Andersson. Nu täpper Magda till möjligheten för skattebetalarna att få bättre ränta, kryphålet stängs helt enkelt. Läs mer om beskedet om räntan här.

Genom att sänka sparräntan till 0% på skattekontot så sparar svenska staten ca 700 miljoner kronor per år. Riksgälden och Skatteverket kommer att slippa tung administration och staten lösgör pengar som kan användas till annat.

För dig som vill ha högre sparräntor än så ska titta på vår lista med sparkonton som erbjuder den bästa sparräntan 2017.

Lämna en kommentar