Flytta pengar till bättre sparande

Att flytta pengar till ett sparkonto kan vara klokt om du inte tror på börsen framöver. Sommaren och hösten brukar bjuda på sämre börs enligt historiken. Ett säkert sparande är att välja ett sparkonto med insättningsgaranti. Välj helst en nischbank eftersom de erbjuder den bästa sparräntan.

Räntorna på marknden i Sverige är mycket låga idag och de som lånar pengar har en stor fördel eftersom pengar är billiga. Har du ett mindre belopp under 50 000 kr så finns sparkonton utan insättningsgaranti som ger 3-10% ränta beroende på om du väljer att binda pengarna eller inte. I rörlig sparränta så kan du idag 2016 få ca 6,5% som högst. De vanliga storbankerna erbjuder endast 0% sparränta idag och diskussioner finns om att införa en negativ ränta vilket gör att placerare måste betala för att ha sina pengar stående på kapitalkonton. En bra artikel på Svenska Dagbladet sammanfattar bra om hur mycket du kan tjäna på att flytta pengar här.

Sparkonton är bra för dessa

  • Sparande till barn för att lära dem att lägga undan pengar och hantera pengar
  • Buffertsparande ifall något går sönder i ditt hushåll
  • Projekt som resor eller bröllop
  • Dig som vill minska risken i ditt sparande genom att sälja aktier eller fonder

flytta pengar

Det är inte lätt att hitta avkastning i år, men det finns en risk för en vädning i styrräntan. Räntorna kan inte bli så mycket lägre så mest troligt är att den kommer höjas kommande år, men dock till fortfarande låga nivåer. Om du har stora lån på ditt boende så kan det vara klokt att starta ett buffertsparande för att klara av räntehöjningarna som kommer. Det är alltid bra att ha sparade pengar ifall något oväntat händer som en ekonomisk kris eller att du blir av med jobbet.

 

 

Lämna en kommentar