Förbättrad insättningsgaranti

Riksdagen har beslutat att insättningsgarantin för sparkonton i Sverige ska bestämmas i svensk valuta. Den nya lagen innebär ett skydd upp till 950 000 kronor på sparkonton som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Tidigare har garantin varit 100 000 euro, vilket komplicerade uträkningen för var gränsen gick för skyddet. Syftet med den nya lagen inom sparande är att öka tryggheten och förtroendet för det finansiella systemet. Regeringen vill att svenska hushåll ska behålla sina pengar på konton och inte ta ut dem vid en finansiell kris eller bankkris.

Snabbare utbetalning av ersättning

En annan stor förändring i lagen om insättningsgaranti är att handläggningstiden för utbetalning påskyndas från tjugo till sju arbetsdagar. Det betyder att du får vänta i 7 dagar innan du får tillbaka ditt insatta kapital. Enligt Riksgäldens hemsida så kontaktar myndigheten dig för att få information om vilket bankkonto de ska sätta in pengarna på.

Ersättning sker från den reservfond som Riksgälden förvaltar. Fondens syfte är att täcka spararnas insättningar ifall en bank går omkull. Påfyllning i fonden sker från svenska banker genom en årlig avgift som måste betalas för att få inneha en bankstatus.

Vad gäller för sparkonton utan garanti?

När det kommer till sparkonton och inlåningsföretag som inte har insättningsgaranti så gäller fortfarande samma sak. Det vill säga att det är upp till en själv att analysera kreditvärdigheten och räkenskaperna. Det finns vissa ledtrådar att titta efter som UC-sigill och god kreditvärdighet. Du kan också kolla upp inlåningsföretaget på allabolag.se eller proff.se för att se balansräkningen och resulträkningen. Leta då efter en hög soliditet och bra vinstmarginal så vet du att bolagets siffror är bra.

Jämför bästa sparräntan här

Lämna en kommentar