Ränteutbetalning under tiden du sparar

När du sparar på ett sparkonto så kan räntan betalas ut till dig på olika sätt. Riksgälden har sammanfattat de olika vanliga metoderna väl.

sparande idag

Det vanliga är att räntan betalas ut vid spartidens slut, ofta kallat sparkonto med nominell ränta. På förfallodagen 31 december så drar din skatt på 30% och resten av det uppkommna kapitalet betalas ut till ditt transaktionskonto. Skatten rapporteras in automatiskt till Skatteverket och finns förtryckt på din deklarationsblankett. Mer om skatter på ISK, KF och vanligt sparande hittar du på Skatteverkets hemsida här.

Riksgälden har tidigare haft ett Riksgäldensparkonto som jag är osäker på om de fortfarande har tillgängligt. Tidigare kunde du sätta in pengar där och få en skapligt sparränta på kapitalet. De hade då konton med fast ränta och sparkonton med rörligt sparränta. På deras hemsida kan du hitta villkor och blanketter för:

Är du intresserad av privatsparande och företagssparande så kan du besöka Riksgäldens hemsida här. De tar upp vanliga frågor om räntor, insättningsgaranti och vad du behöver tänka på som investerare idag.

Använda skattekontot till sparande

Något som många inte känner till är att du kan använda ditt personliga Skattekonto hos SKV för sparande. Du loggar helt enkelt in via Bank-ID eller liknande och väljer inställningar för ditt konto. Där kan du välja en utbetalningsspärr som gör att du kan ha kvar dina pengar på skattekontot. Du betalar ingen skatt på din avkastning vilket gör att du får ut ca 0,80% i sparränta vilket är mycket bättre än vad Handelsbanken, Swedbank, SEB eller Nordea kan erbjuda (de har 0% i inlåningsränta).

Du kan göra likadant med ditt skattekonto om du har ett aktiebolag, du placera företagets kassa på skattekontot och få en ränta medan du väntar på en idé om hur du ska investera pengarna.

Grunderna i ett framgångsrikt sparande

Lämna en kommentar