Betala för att ha pengar på sparkonto?

trend sparkonton

Härom veckan meddelande en bank i Schweiz att de skulle börja ta ut en avgift för att deras kunder sparar på sparkonton. Det blir alltså en straffränta för innehavare av traditionella sparkonton hos banker.

Hur ska man undvika straffränta? Mest effektivt är det att helt enkelt flytta dina sparpengar till en annan bank som inte har minusränta på kontot. Nu har inte detta kommit till Sverige än, men trenden i Europa är att allt fler banker vill ha betalt för att behöva ha pengar stående hos sig. Bankerna gillar nämligen inte inlåningsränta eftersom det blir en skuld för dem. De behöver betala ut en ränta till dig varje månad och år vilket minskar deras vinst. Denna ränta de betalar ut brukar vi sparare kalla för sparränta.

Vad kan man göra?

Det bästa du kan göra är att hålla kolla på bankens pressreleaser, kolla så att de inte ändrar sin policy om sparkonton. Går de ut och säger att de från och med 2016 ska börja ta ut straffränta så är det bra att planera så att du har flyttat dina pengar till en nischbank eller annan aktör som inte tar ut en avgift för att förvära dina sparade slantar.

Om sparräntan är högre initialt så minskar risken att du hamnar under 0% i ränta. Det ska mycket till för att en nischbank ska chocksänka sin sparränta från 5% till -0,5% till exempel.

Lämna en kommentar