Byter du bank ofta?

Enligt undersökningar från DN så byter endast 2 av 10 svenskar bank senate åren. Äldre byter mycket sällan eller aldrig medan yngre människor inte är lojala mot sin bank.

Vanligast är att man byter eftersom räntan på bolån är lägre hos konkurrenter. Ibland så erbjuder de även bättre priser på aktiehandel eller sparränta, vilket gör att många flyttar pengar. Fintech är en sektor som börjat växa och nu utmanar storbankerna. Det är först senaste året som Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB har reagerat på attacken från Collector, Nordax, Klarna och andra aktörer. Småbanker och nischbanker har bestämt sig för att nischa in sig på tjänster som inte konkurrerar på bolånemarkanden. Storbankerna tycks bara bry sig om sina vinstmarginaler på bolån.

Lätt att byta bank över internet

Idag kan du med några knapptryckningar byta bank. Det finns e-legitimation och Bank-ID som påskyndar processen och du behöver bara signera din ansökan så öppnas konto. För sparkonton från kreditbolag krävs dock fortfarande ett transaktionskonto hos storbankerna så att du kan sätta in och ta ut pengar. Bästa räntan får du om du jämför nischbankernas erbjudanden.

Nätmäklare som Avanza och Nordnet har vunnit många småsparare och kunder genom att vara billiga och erbjuda gratis kapitalförsäkring och låga courtage på aktiehandel. Du kan köpa aktier från 1 kr hos Avanza till exempel. Varför är trenden att unga väljer aktörer på nätet? Här är några anledningar:

  • De gillar att göra sina ärenden på nätet, många har inte varit på ett bankkontor
  • Sociala medier är i fokus och kundservice måste finnas där unga håller till
  • Finansbranschen är stel och tråkig, internet är roligare
  • Unga gillar att titta på hur andra gör med sina placeringar, plattformar som Shareville är poppis

Lämna en kommentar