Räntebanan justeras ned

Igår lämnade Riksbanken besked om att styrräntan behålls på dagens nivå, men att räntebanan sänks. Det betyder att räntan kan bli lägre framöver. Med världens alla centralbanker som försöker hålla nere sin valuta så är det svårt att höja räntan. Warren Buffett världens bästa investerare säger att det kommer bli svårt för amerikanska centralbanken FED att höja räntan snabbt i USA. När resten av världen sänker sina räntor så får man snällt vänta. Riksbankens meddelande kan du läsa här.

Varför har världen låga räntor? Jo, därför att tillväxten tar inte fart. BNP-nivåer är fortfarande låga efter 2008 finanskrisen. Företagens vinster växer inte eftersom den totala ekonomin inte växer. Draglok som Kina har börjat mattas av i tillväxt vilket gör att Europa och USA får problem. Lägre BNP märks snabbt i västvärlden genom stillastående löner, effektiviseringar och varsel på storföretag.

Sparräntor justeras ner

Riksbankens räntebana påverkar även sparräntan på sparkonton. Bankerna sänker inlåningsräntan eftersom pengar blir billiga att låna från Riksbanken. Då behövs mindre kapital från privatpersoner och företag. Detta gör att småsparare får noll procent sparränta, vilket gör att de i princip går back. Detta eftersom priset på mat, bostäder och kläder går upp. KPI som mäter inflation i priser är dock ett inbakat index av olika priser, så man måste bryta ut de varor eller tjänster man själv handlar för att se hur privatekonomin påverkas. Så även om det står i tidningar att vi inte har någon inflation i Sverige så kan det mycket väl vara inflation på just de saker du handlar. Inflation betyder egentligen ”prisuppgång” och är statens sätt att beskatta medborgarna på icke-synligt sätt.

Med fördel så kan du välja sparkonton med bättre sparräntor så kan du få en avkastning över din inflation i hushållet.

Lämna en kommentar