Vanliga frågor kring sparkonton

Vanliga frågor sparkonton

Hur blir man en sparkund?

Om du vill bli kund hos någon av bankerna eller inlåningsföretagen så behöver du ansöka om ett sparkonto. Du klickar helt enkelt på någon av företagen i topplistan för att komma till deras hemsida. Där kan du sedan välja ett konto som passar dig. För att kunna signera avtal och öppna ett konto behöver du BankID. Detta är en gratistjänst som du kan beställa gratis hos din internetbank. Sedan kommer du behöva fylla i ett formulär med personuppgifter och kontouppgifter på ett transaktionskonto hos din traditionella bank. Detta är en gratistjänst som du kan beställa fritt hos din internetbank.

Hur gör man en insättning?

Du gör överföringar och insättningar genom att välja valfritt belopp och betala in till inlåningsföretagets bankgiro. Du får ett unikt OCR nummer som kommer att identifiera dig som kund och vilket sparkonto du har. Du gör alltså på samma vis som om du skulle betala en faktura. Om du valt en sparbank så överför du pengar på vanligt sätt genom att välja ”överföringar” och ange clearingsnummer och kontonummer.

Hur mycket kan man spara?

Det beror på, väljer du ett inlåningsföretag så brukar maxbeloppet vara 50 000 kronor. Är det däremot en bank så kan du spara upp till 950 000 kronor. Högre summor än så täcker inte insättningsgarantin (om den finns på den valda banken). Du gör klokt i att välja fler sparkonton hos andra banker om ditt belopp överstiger 950 000 kronor.

Brukar det kosta något att öppna?

Nej, de flesta företag och banker tar oftast ingen avgift för att du ska kunna öppna ett sparkonto över nätet. Även tjänster som månadsspar eller autogiro brukar vara gratis. Uttag är kostnadsfria sålänge du har valt rörlig ränta. Har du bundit dina pengar (fasträntekonto) och måste göra ett uttag så kan du gå miste om din uppräknade sparränta. Normalt tar det 2-3 bankkdagar innan du får dina pengar.

Jämför bästa räntan här

Lämna en kommentar