Budget hjälper dig

En budget kan hjälpa dig att få en bättre privatekonomi. Genom att planera och bestämma fasta belopp som du får göra av med varje månad så är det lättare att hålla budgeten. Om du tjänar 12 000 kronor efter skatt så kanske du kan sätta ett kostnadstak på 10 000 kronor per månad. Då har du över 2000 kr som du kan placera på ett sparkonto med bra sparränta.

Många i Sverige nöjer sig med att spara ca 5-10% av lönen varje månad. Över ett år så blir det mycket pengar sparade och får du en hög ränta så påskyndas sparandet. Problemet i politiken idag är att sparande bestraffas med 30% kapitalskatt medan att låna pengar belönas med 30% ränteavdrag. Det här upplägget på stimulanser är såklart inte hållbart över längre tid. Det kommer en tid då befolkningen är för högt skuldsatta för att klara av en högre belåning. Många experter tror att vi redan har passerat gränsen 2016.

Lägga undan pengar

Att ha en buffert är klokt idag när räntorna är rekordlåga. Skulle räntorna stiga så behövs större ränteinbetalningar, då skadar det inte att ha ett sparkonto med fria uttag. Idag finns flera sådana som har 3-6% rörlig ränta. Du kan se dem i listan på startsidan. Nackdelen är att det inte är någon insättningsgaranti, men i gengäld får du den bästa sparräntan.

Storbankernas sparränta är tyvärr för dålig på mellan 0-0,1%, vilket understiger inflation. Det bästa är att placera i aktier och i så fall investmentbolag som Industrivärden eller Investor. Men då bör man köpa till ett lågt pris, ofta är detta när substansrabbaten är 30-40% på aktierna. Bästa tipset är att läsa på om hur aktiemarknaden fungerar och hur man värderar aktier, innan du börjar.

Bättre säkerhet

Det pågar förbättringar från politikerhållet. Nyligen lanserade regeringen en bättre insättningsgaranti som täcker upp till 950 000 kronor på ett sparkonto som omfattas av garanti. Dessutom påskyndas utbetalningstiden från Riksgälden till dig som innehavare av bankkontot. Dessa ändringar görs för att privatpersoner ska känna sig trygga i sitt sparande och inte ta ut pengar från banken i finansiell kris. Man kan alltså se det här som en förberedande åtgärd ifall ekonomin gör ett tvärstopp.

Med en budget och ett sparkonto med bästa sparräntan så bör du kunna öka ditt kapital och avkastning över en längre tid. Och skulle du behöva plocka ut pengar så kan du göra det för att betala av till exempel bolåneräntan.

Lämna en kommentar