Sparandet kommer att påverkas

Inflation och sparande

Ingenstans kan vi läsa om att inflationen återigen har nått 2%, vilket var 6 år sedan sist! Det betyder att Riksbanken med Stefan Ingves har klarat sitt mål tack vare QE-paket här hemma i Sverige och med lägre krona. En högre inflation innebär att priserna stiger på bostäder, mat, kläder och annat. Samtidigt blir lån mindre värda eftersom 2% ”försvinner” varje år i värde på baslånet. Låntagare blir vinnare medan sparare blir förlorare. Orättvist? Javisst. Men problemet är att staten och politikerna vill att vi ska belåna oss och ta krediter eftersom vår BNP och ekonomi i stort växer med ökade lån och investeringar.

Jobbigt för sparare

Eftersom nästan alla sparkonton med insättningsgaranti ger kring noll procent i ränta så blir den en stor förlustaffär att ha pengar parkerade på dessa sparkonton. Om inflationen är 2% så innebär det att dina pengar blir två procent mindre värda varje år. Vad kan du göra? Om man ökar risken så kan du hitta riktigt bra sparkonton med 6,5% sparränta i rörligt. Men då finns ingen insättningsgaranti. Här kan du jämföra de bästa räntorna.

Inflation är en form av skatt

Inflation är en typ av skatt som staten använder för att minska köpkraften hos befolkningen. Därför är det viktigt att ha med den faktorn i alla investeringsbeslut man gör som privatperson. Om du förväntar dig 7% av aktier om året, så är det netto snarare 5%. Detta eftersom det enbart är ökningen på 5% som du kan använda vid köp i samhället. Inflation är inget man som privatperson tänker på, därför kan det för många bli frustrerande när de får reda på att de gått miste om pengar över en längre tid.

Lämna en kommentar